Undvik stopp vid kraschande hårddisk

Undvik stopp vid kraschande hårddisk

Hårddiskar går sönder, tyvärr är det bara så.

Det händer inte så ofta, men när det händer är det vid fel tillfälle.

VAD KAN MAN GÖRA FÖR ATT UNDVIKA ATT DET TAR STOPP?

Har man gjort sina säkerhetskopior så är det inte så mycket information som går förlorad, men det tar tid att komma igång igen. Mycket tid.

 

Det finns en teknik som heter RAID som servermaskiner och nätverkshårddiskar, NAS, kan använda.

 

Det går ut på att man har 2 lika stora hårddiskar eller fler som kopplas ihop med ett speciellt kort. De kommer då att uppföra sig som en hårddisk gentemot användarna, men informationen kommer att säkras på lite olika sätt.

 

RAID 1: Detta fungera med jämnt antal hårddiskar, 2, 4, 6 osv. Parvis speglas hårddiskarna så att all information finns på 2 hårdiskar. Hälften av hårddiskarna kan gå sönder utan att systemet stannar. Underförutsättning att inte original och spegeldisk går sönder. Netto får man ut 50% av diskutrymmet man köpt.

RAID 1

 

RAID 5: För att köra detta behöver man minst 3 hårddiskar. All information sprids över diskarna och man räknar fram en paritetsinformation för varje bit-plats på hårddiskarna. Skulle enhårddisk gå sönder räknar system ut var som skulle funnits på den trasiga hårddisken. Netto förlorar man en hårddisks lagringsyta, 3 ggr 1 GB blir 2 GB utrymme.

RAID 5

 

Att rekommendera är att man kostar på ett system där man kan byta ut hårddiskar under drift, sk. Hot-Swap. Det brukar inte bli speciellt mycket dyrare och man kan ersätta den trasiga hårddisken utan att stänga systemet.

 

Observera att dessa system INTE ersätter säkerhetskopiering.

Man bör också se till att man har en säker strömförsörjning. Serversystem av prestandaskäl ofta har ett ganska stort cacheminne till disksystemet så informationen skrivs inte direkt till hårddiskarna och kan gå förlorat vid strömavbrott. I värsta fall kan det också orsaka att vital information skrivs sönder eller ofullständigt om strömmen går. Läs mer på sidan om batteribackup, UPS.